Vergi Matrahı Artışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Photo of author
Yazar
Tarih
Yorum

Vergi Matrahı Artışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vergi Matrahı Artışı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vergi Matrahı Artışı hakkında merak edilenleri özet yazımızda bulabilirsiniz.

Bir şirketin ya da işletmenin en sıkıntılı dönemlerinden biri de vergi inceleme zamanlarıdır. Her şeyin hesabı tam olarak yapılmış olsa bile oldukça zaman alan bir iştir bu. Eksik bir belge olma ihtimali gibi düşüncelerle oldukça stresli geçebilir. İşte bu incelemelerden kurtulmanın bir yolu var aslında. Vergi Matrah Artışı ile hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmek mümkün.

Ayrıca Vergi matrahı artışı yaparak vergi incelemesinden muaf olmak mümkün olabiliyor. Şirketini satmak isteyen biriyseniz ya da hisselerinizi satmak gibi bir niyetiniz varsa vergi matrah artışı uygulamasına başvurabilir ve ek vergi ödeyerek, vergi incelemesinden muaf olabilirsiniz.

Vergi Matrahı Artışı

Temel olarak vergi matrahı artışı ile ek vergi ödeyerek vergi incelemesinden kurtulmuş oluyorsunuz. Belki hisselerinizin bir kısmını ya da şirketinizin tamamını elden çıkarmayı düşünüyorsanız bu yöntemi kullanmak akıl karı olacaktır. Örneğin gelir ve kurumlar vergisi, kurumlar stopaj ve katma değer vergileri ödemeniz durumunda verginizi arttırmayı seçerseniz bu vergileri ödemeyi kabul etmek şartıyla incelemeden muaf tutulmuş oluyorsunuz.

Vergi Matrah Artışı Nasıl Yapılır?

İnceleme döneminin rapor hazırlamak, eski dosyaları yeniden gözden geçirmek gibi zaman isteyen işleri yerine bunlar için altına girmeniz gereken mali yükü dosdoğru vergi matrah artışı olarak kullanıp zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bu artış için başvurabileceğiniz vergiler belirlenmiş durumda. Her dönem için farklı bir başvuru ve o döneme göre değişen artış miktarları ödemeniz gerektiğini unutmayın. Şirketi kurduğunuz tarihe kadar geriye dönük matrah artışı yapabileceğiniz gibi belli bir tarihi de seçebilirsiniz. Tabi her bir durumda ödemeniz gereken ek vergi değişecektir. Böylece maliye bakanlığı tarafından incelenme telaşından da kurtulmuş olursunuz. Örneğin KDV için matrah artışına başvurmanız durumunda ödeyeceğiniz ilave vergi yıllık KDV matrahınızın %3’ü civarında olacaktır.

Vergi Matrah Artışı Nasıl Yapılır?

Üç vergi çeşidi için de matrah artışı başvurusu yapabiliyorsunuz. Bu vergi çeşitleri; Kurumlar/Gelir vergisi, KDV ve Stopaj vergisi olarak sıralanabilir. Her bir vergi çeşidi ve vergi senesi için ödeyeceğiniz miktarlar farklılık gösteriyor.

Örnek bir senaryo üzerinden detaylandıralım. Şirketiniz 2011 yılında kurulduysa son 6 yıla ait, yani 2013’ten 2019’a kadar tutulan tüm defterleriniz Maliye Bakanlığınca her zaman incelenebilir oluyor. Kurumlar Vergisi için incelenmek istemediğiniz bir senaryo da ise bu yıllar için Kurumlar Vergisi matrah artışına girmeniz gerekecektir. Ancak, isterseniz yalnızca 2017 ve 2018 senelerine de katılabilirsiniz. Bu sayede Kurumlar Vergisi için ödeyeceğiniz miktar eğer zarardaysanız sene başına 6 bin lira civarında bir rakam oluyor.

Eğer KDV için matrah artışına dahil olursanız, ödeyeceğiniz ek vergi senelik olarak KDV matrahınızın yaklaşık %2’si ile %3’ü gibi bir oranda oluyor.

Matrah Artışı Kararı Almak Olumsuz Bir İzlenim Yaratır mı?

Aslında vergi idaresi sistemi şirketlerin vergi artışına gitmesine olumlu bakıyor, hatta bunu destekliyor. Vergi Matrah Artışına gitmek şirketinizin riskli olduğu gibi bir anlam çıkarmaz asla. Vergileriniz için bir tür sigortalama olarak düşünebilirsiniz bunu. Zaten büyük ve çok uluslu şirketlerin büyük bölümü de vergi matrah artışına gidiyor.

Yorum yapın