Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?

Şirket Kurma
Vergi levhası hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili merak edilen tüm detayları bu içerikte sizler için derledik. Vergi levhası hakkında aklınıza takılanlara buradan ulaşabilirsiniz.
Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?
Vergi levhaları, Maliyet Bakanlığı’nın oluşturduğu, kişi ya da işletmelere ait kazanç ve bu kazanca denk gelen vergi tutarları gibi temel bilgileri içeren bir belgedir. Vergi ödemekle yükümlü olan her türlü mükellefin vergi levhası bulundurması zorunludur. Vergi levhalarının kontrolü ve denetlenmesi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirli aralıklarla düzenli olarak yapılır.
6111 sayılı Kanunun 82’nci maddesi ile, VUK’un 5’inci maddesinde bulunan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar.” olarak değiştirildiği için, bu değişiklik ile de vergi levhasının asılma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.
Vergi Usul Kanunu’nun 5’inci maddesine bakıldığında; gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri, her sene mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazançları ile bunlara tekabül eden vergi tutarlarını gösteren levhayı almaları gerekiyor.
Vergi Levhası Ne İşe Yarar?
Vergi levhaları kişi ya da işletmelerin kendilerine ait temel bilgileri içeren bir belgedir. Bütün vergi mükelleflerinin vergi levhası bulundurması yasal zorunluluktur. Vergi kaçakçılığı gibi olumsuz durumların engellenebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kişi ya da işletmeler düzenli aralıklarla kontrol edilir. Bu kontroller sırasında kişi ya da işletmenin vergilerini düzgün bir şekilde ödediğinin kanıtlanabilmesi vergi levhası sayesinde daha kolaydır. Bu sebeple de işletme ya da kişilerin vergi levhası bulundurması son derece önemlidir.
Vergi Levhasında Hangi Bilgiler Yer Alır?
Vergi levhası belgelerinde vergi mükellefine ait temel bilgiler bulunur. Bu bilgiler kişi ya da işletmenin vergi ödeme sürecinin nasıl işediğini kontrol edebilmek için gereklidir. Günümüzde vergi levhası belgelerinde bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir;
Vergi ödemekle yükümlü kişi ya da işletmenin adı ve soyadı,
Ticaret unvanı,
Vergi kimlik numarası,
Bağlı bulunduğu vergi dairesi,
İş yeri adresi,
Ana faaliyet kodu,
Faaliyet türü,
İşe başlama tarihi,
Vergi ödemeye başlama tarihi,
Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sisteminin oluşturacağı onay kodu,
Son üç yıla ait matrahlar,
Son üç yıla ait matrahların tekabül ettiği yıllardaki vergi oranları
Bütün bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde içeren vergi levhası, işletme ya da kişinin çok sayıda işini kolaylaştırır. Günümüzde işletme ya da kişileri ilgilendiren her alanda herhangi bir işlem yapabilmek için vergi levhası istenir.
Vergi Levhası Sorgulama
Vergi levhası sorgulaması da sıkça sorulan sorular arasında bulunuyor. Vergi levhası sorgulama, https://intvrg.gib.gov.tr/ adresi üzerinden yapılabiliyor.
Vergi Levhası Nasıl Alınır?
Sağladığı kolaylıklar ve her alanda istenmesi sebebiyle günümüzde çok sayıda kişi veya işletme vergi levhası başvurusu yapar. Vergi levhası başvuruları internet üzerinden yapılabileceği gibi bir yeminli mali müşavir aracılığıyla da yapılabilir. Eğer kişi ya da işletmenin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası varsa buradan da vergi levhası temin edilebilir.
İnternet üzerinden vergi levhası almak için şu adımlar takip edilir;
Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine girilir.
Bu web sitesinde bulunan İnternet Vergi Dairesi bölümüne tıklanır, kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılır.
Giriş yapıldıktan sonra ‘Sorgulama’ butonuna tıklanır.
Seçenekler bölümünden ‘Vergi Levhası Bilgileri’ butonuna tıklanır. Bu bölümde kullanıcı bilgileri doldurarak vergi levhası oluşturur.
Gelir vergisi ödemekle yükümlü olanlar için, mükellef vergi kimlik numarası ve TC kimlik numarası girilir.
Kurumlar vergisi ödemekle yükümlü olanlar için, şirketin vergi kimlik numarası yani hesap numarası girilir, TC kimlik numarası bölümü ise boş bırakılır.
Sonrasında ‘Vergi Levhası Oluştur’ butonuna tıklanır.
Bu aşamadan sonra vergi levhası oluşturulmuş olur. Kullanıcı bu belgeyi indirip yazdırabilir, veya bilgisayarında bir kopyasını saklayabilir.