İçeriğe geç

Saat Bakımı Nasıl Yapılır?

Saat Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaliteli bir saate sahip olmak her insanın istediği şeylerden biridir ve çoğumuz bu saate sahip olduktan sonra sonsuza kadar çalışacağına inanırız. Ancak zarafetin ve mükemmelliğin simgesi olarak görünen bu saat zaman içinde iyi bakılmaz, kirli bırakılır ve darbelere maruz kalırsa çalışmayan kenara atılmış bir eşyaya dönüşür. Uygun bir bakımla saatinizi uzun yıllar kullanabilir hatta gelecek nesillere aile yadigarı olarak bırakabilirsiniz. Saat bakımı için uygulamanız gereken basit ama etkili yollardan bahsedelim.

Saatinizi Düzenli Olarak Temizleyin

Saatinizi her gün çıkardıktan sonra kuru ve yumuşak bir bezle silmeniz gün içerisinde oluşan ter ve hava ile teninize, oradan da saatinize yapışan tozları kolayca temizlemenizi sağlar. Bu alışkanlığı her gün yapmanız saatinizde kir tabakaları oluşmasını engeller. Rutin olarak günlük yaptığınız bu temizliğin dışında ayda bir kez saatinizi hafif nemli sabunlu bir bez ve yumuşak uçlu bir diş fırçalı ile temizlemeniz saatinize parlaklık katacaktır. Bu temizlik işlemi metal ve silikon saatler için uygundur, deri kayışlı saatler için uygulamayın. Deri kayışlı saatler için deri parlatıcı veya yarım litreye 1-2 damla beyaz sirke damlatılmış su kullanın ve nemli bırakmadan hafifçe silin.

Mekanik Saatleri ve Cep Saatlerini Kurmayı Unutmayın

Otomatik olmayan bir mekanik saat veya cep saatiniz varsa ve onların düzgün çalışmasını istiyorsanız düzenli olarak kurmanız gerekir. Bu tür saatlerin düzenli olarak kurulmaması, saat parçalarının çalışmasını sağlayan yağlayıcıların kurumasına ve tekrar çalıştırmak istediğinizde bu mikro dünyanın çalışmasını sağlayan dişli ve parçaların geri dönülemeyecek şekilde bozulmasına sebep olur.

Pilin Kontrolü ve Kinetik Saatlerin Çalıştırılmasına Dikkat Edin

Saatinizin doğru çalışması için enerjiye ihtiyacı bulunmaktadır. Pil, çoğu saat için bu enerji ihtiyacını karşılarken bu pillerin ömrü ortalama 3-4 yıl kadar sürmektedir. Biten pillerin kısa sürede değişimi çalışan parçaların zarar görmemesi adına oldukça önemlidir. Aynı şekilde kinetik saatler insan hareketleri ile ihtiyacı olan enerjiyi üretir. Bu enerji piller kadar uzun sürmediği için kinetik saatleri kullanmadığınızda insan hareketlerini kopyalayıp saatin çalışmasını sürdürmeyi sağlayan kurma cihazlarının içinde saklanması önemlidir.

Saatleri Kuru ve Temiz Bir Yerde Saklayın

Saatleri saklarken göz önüne almanız gereken en büyük düşmanlar toz ve nemdir. Kuru bir yerde orijinal kutusu ile birlikte saklanan saatler, bu dış etkilerden büyük ölçüde korunacaktır. Eğer saatinizin çizilmesini ve hasar görmesini istemiyorsanız asla yüzünü yere bakacak şekilde koymayın. Saatinizi orijinal kutusu dışında farklı ambalaj malzemelerine veya başka cisimlere sararak saklamayın. Özellikle sık gördüğümüz yanlışlardan biri kabarcıklı plastik sargılara sarılarak saatin saklanmasıdır. Bu sargılar bir eşyanın taşınmasında onu korumak için yapılır, saatin bu sargıya sarılması onu dış darbelerden koruyabilir ama plastik içinde nem tutmasından dolayı saatin paslanmasına neden olacaktır.

Yetkili Servislerde Düzenli Olarak Saatinizin Bakımını Yaptırın

Saat bakımı herkesin yapabileceği bir iş değildir. Ünlü markaların pahalı koleksiyonlarında gördüğümüz o ince işçilikler uzun yılların uğraşı sonucu elde edilen büyük tecrübelerin eseridir. Bu sebeple değerli saatinizi yetkili olmayan veya tecrübesine güvenmediğiniz bir saatçinin eline bırakmak yapılabilecek en büyük hatadır. Basit bir pil değişimi sırasında bile saate zarar gelmese bile garanti dışında kalması veya su geçirmezlik özelliğini kaybetmesi kaçınılmazdır.

Hepimiz saatlerimizi seviyoruz ve en büyük isteğimiz saatlerimizi uzun yıllar kullanabilmek. Bunu başarmanın en kolay yolu ise saatlerimizi kullanırken dikkatli olmak ve yetkili servislerde düzenli bakımlarını yaptırmaktır. Saatinize özel bakım tavsiyeleri için mutlaka yetkili servislere danışmayı unutmayın.

Saat Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmelisiniz? , Saat Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmelisiniz?  ve daha fazlası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir