İmza Sirküsü Nedir ve Nasıl Alınır?
İmza Sirküsü Nereden Alınır? Hangi Evraklar Gereklidir? gibi konular hakkında bilgi verdiğimiz içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kişi ve kurumlara ait veriler, günümüz oldukça hızlı yayılıyor. Bu sebeple de belge sahteciliği ve sahte imza kullanımı ile karşılıyor. Bundan dolayı buna benzer sorunlarla karşılaşmamak için alınması gereken bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemlerde biri de yetkili kişilere ait imza örneklerinin noter onayı alınarak belgelendirilmesi, yani imza sirküsü alınması oluyor.
Biz de bu içeriğimizde sizler için imza sirküsü nedir, nereden alınır gibi soruların cevaplarını yanıtladık. Gelin, bu cevaplara birlikte göz atalım.
İmza Sirküsü Nedir?
Tüzel kişilerce notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması gibi sorunların önüne geçmek için İmza sirküsü oluşturuluyor. Bu durum, şirket adına görev yapan yetkilinin sorumluluk alanını ve yetki sınırlarını noter tarafından tasdiklenmiş ve resmiyet kazanmış bir belge ile onaylanması anlamına geliyor.
İmza Sirküsü Nereden Alınır ve Hangi Evraklar Gereklidir?
Noterden, belli bir ücret karşılığından alınabilen imza sirküsü, kısa bir sürede hazırlanıyor. İmza sirküsü için gerekli olan belgeler ise;
İmza sirküsünde adı geçecek olan yetkilinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi
Sirküde adı geçecek olan kurumun vergi levhası
Kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi
İmza Sirküsü Süresi
İmza sirküsü süresi, şirketlere ve şahıslara çok karmaşık geldiği için en çok merak edilen ve çok araştırılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu süre, kurulan şirketin durumu veya yetkili tayin edilen müdürün görev süresine ya da yönetim kurulu görev süresiyle bağlantılı olarak ilişkilendiriliyor. Örnek verecek olursak; ticari şirketlerde imzalar şirketi temsil eden kişiye özel düzenleniyor. Bu durum da temelinde şirketin tescil ve ilan ettiği yönetim kurul kararına dayanıyor. Böylelikle yöneticinin görev süresinin bitimiyle de imza süresi sona ermiş oluyor.
Limited şirket söz konusu olduğunda; bu durumda süresiz bile müdür atanabildiğinden imza süresi şirket müdürünün görevde kaldığı süre boyunca geçerli oluyor. Şirket müdürünün görevinden ayrılmasıyla imza sirküsü geçerliliğini yitiriyor.
Anonim şirketlerde ise yönetim kurulu üç senede bir seçiliyor. Yani üç sene için seçilmiş olan yönetim kurulunda yeniden yönetime seçilmemiş bir kişi söz konusu ise onun yetkisi bittiği tarihte süresi de sona eriyor.