E-Ticaret Sitesi Ana Sayfası Nasıl Olmalıdır

E-ticaret sitelerinin en mühim sayfası, ana sayfalardır. “Online mağazanın vitrini” konumundaki ana sayfa, siteyi ziyaret eden kullananların yada müşterilerin mağaza yada marka hakkında ilk algısının oluştuğu yerdir. Ana sayfa, öteki sayfaların kapısı niteliğindedir. Vitrindeki ürünlerden, hizmetlerden, tasarımdan, görsel ve metinsel öğelerden memnun kalan alan kişi sitede daha fazlaca zaman geçirir. Bu durum satın alma eğilimini de pozitif etkisinde bırakır.
E-ticaret sitesinin başarısı için başat bir görevi olan ana sayfa, marka bağımlılığını da etkileyen faktörler içinde yer alır. E-ticaret şirketlerinin web sitesinin tasarımında en fazlaca ehemmiyet verdikleri sayfa, ana sayfadır. Tüketicilerle direkt diyalog kuran ana sayfa, online mağazada en tehlikeli sonuç ve en stratejik yerdir. Müşterilerin online satış şirketi ile etkileşime geçmiş olduğu ilk yer olması da önemini ortaya koymaktadır.
Araştırmalar, kullananların ana sayfaya girdikten sonrasında 15 saniye içinde marka ile ilgili bir fikre haiz bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebeple ana sayfa üstünde yapılacak emekler büyük ehemmiyet arz etmektedir.
E-Ticaret Ana Sayfasında Bulunması Gerekenler
E-ticaret sitesinin ana sayfaları, öteki web sitelerinin ana sayfaları şeklinde ilk olarak ziyaret edilen ve mağazaya oluşturulan bir kapıdır. Bu kapıdan giren alan kişi, öteki kapıları da tecrübe etmek isteyebilir. Ana sayfadaki elementlerin, görsellerin, içeriklerin ve genel olarak ana sayfa tasarımının alan kişi algısı üstünde büyük tesiri vardır. Bu sebeple bir e-ticaret sitesinde bazı temel öğelerin yer alması büyük ehemmiyet taşır. Ana sayfa, ziyaretçilerin organik yada direkt yönlendirmelerde ilk olarak gördükleri sayfalardır. Kullanıcının algılarına odaklanan bir ana sayfadaki elementler, kullanıcı geri dönüşümü için katkı sağlar.
Bir e-ticaret ana sayfası, firmanın kurumsal kimliğini içeren görsellerle donatılmalıdır. Firmanın kim olduğu, ne yapmış olduğu ve hangi ürünleri satışa sunduğunu anlatma gücü olan ana sayfalar tasarlanmalıdır. Online alışveriş müşterilerini etkilemekte başarısız olan ana sayfalar, ziyaretçilerin başka online mağazalara gitmelerine yol açacaktır.
Peki, e-ticaret ana sayfasında hangi elementler ve hangi öğeler yer almalıdır?
Logo
Marka logosu, ilk izlenimi veren işarettir. Logo, çoğu zaman ana sayfanın sol üst köşesinde yer alır. Logoda ana sayfa linki bulunmalıdır. Logonun çizgileri ve renkleri kurumsal kimliği temsil etmelidir. İyi bir logo, pozitif idrak bırakacaktır.
Arama çubuğu
Bir e-ticaret sitesinin ana sayfasında bulunması ihtiyaç duyulan en mühim öğelerden biri arama çubuğudur. Müşteriyi ürün aramaya yönlendirmek için dikkat çeken bir arama çubuğu tasarımı gereklidir. Arama çubuğunun ana sayfa dışındaki sayfalarda da aynı yerde bulunması önemlidir. Arama çubuğu; görünür, kolay ve süratli ulaşılabilir bir alanda bulunmalıdır. Arama çubuğu değişik kategorilerdeki ürünleri bulmak için üstün arama algoritması ile donatılmalıdır.
Bannerlar
Ana sayfa bannerları, online mağazada kullanıcının dikkatini çeken ilk görsel öğedir. Ana sayfadaki ilgi çeken banner tasarımları, hedef kitleyi ürünleri incelemeye sevk edecektir. Hareketli fotoğraflar, bir poster yada yeni ürünleri tanıtan bannerlar e-ticaret sitesinde kullanıcının geçireceği vakti artıracaktır.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında e-ticaret işletmelerinin ana sayfalarından direkt ulaşılabilecek şekilde “işlem rehberi” ve “iletişim” başlıkları altında sunmaları ihtiyaç duyulan bilgiler bulunmaktadır.
İletişim detayları
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile var ise işletme adı yada tescilli marka adı, mensup olunan meslek odası ve var ise üye olunan sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler, şahıs tacir ise ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi, esnaf ise adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi şeklinde bilgiler iletişim başlığı altında sunulur.
İşlem rehberi
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında; sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması şeklinde lüzumlu aşamaları gösterir şekilde teknik adımlar, sözleşmenin, elektronik ortamda saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının ondan sonra aynı ortamda erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgiler, alıcının siparişi vermeden ilkin veri girişindeki hatalarını açık ve anlaşılır bir halde belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile geri al ve değiştir şeklinde teknik araçların sunulacağına ilişkin informasyon, e-ticaret işlemleri sebebiyle elde edilmiş kişisel verilere ilişkin gizlilik kuralları işlem rehberi başlığı altında sunulur.
E-Ticaret Sitesi Ana Sayfası İçin Öteki İpuçları
- Sitenin ana sayfası süratli açılmalıdır. Bunun için yazılım ve hosting altyapısı üstün özelliklerle tasarlanmalıdır. Bir e-ticaret sitesini ziyaret eden her 10 kişiden 4’ü, 3 saniyeden uzun sürede oluşturulan ana sayfaları terk etmektedir
- Ana sayfada, müşterilerin daha uzun süre zaman geçirmesini sağlayacak ve öteki iç sayfalara yönlendirecek görsel öğeler bulunmalıdır.
- Itimat vermeyen ana sayfa tasarımları ve içerikler, siteyi terk etme oranını artıracaktır.
- Ana sayfada kampanya, indirim ve parasız kargo şeklinde müşteriye cazip gelecek teklifler öne çıkarılmalıdır.
- Ana sayfaya yerleştirilecek “en fazlaca satanlar”, “yeni indirimler”, “en fazlaca yorum alanlar” şeklinde uygulamalar, müşterileri öteki sayfalara yönlendirmek için bir seçenek olabilir.
- Mümkünse 7/24 online alan kişi hizmetleri desteği sunulmalı ve bu uygulama ana sayfa başta olmak suretiyle her kategori sayfasında bulunmalıdır.
- Ürün kategorileri ana sayfada kolay ulaşılabilir bir alanda olmalı; alt kategorilere ulaşım kolaylığı sağlanmalıdır.
- Ana sayfada alışveriş sepeti simgesinin görünür bir tasarımla sunulması ve kolay erişilebilir bir alanda olması önemlidir.
- Ana sayfa, dinamik ve etken bir alan olmalıdır. Yeni çıkan ürünler, kampanyalar ve indirimler şeklinde devamlı dikkat çekici görsellerle güncellenmelidir.