e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Photo of author
Yazar
Tarih
Yorum

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?
e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv fatura nedir, nasıl başvurulur ve en kolay nasıl kesilir sorularının yanıtları burada!

e-Arşiv fatura, her türlü alışveriş işleminden sonra oluşturulması gereken fatura belgelerinin, elektronik ortamda oluşturulmuş versiyonunu saklamaya imkan tanıyan bir uygulamadır. e-Arşiv fatura sayesinde elektronik faturalar, dijital ortamlarda saklanıp muhafaza edilebilir. Bu uygulamanın çok sayıda kendine has özelliği ve avantajı bulunur. Öncelikle saklanan faturalar muhasebe açısından fiziksel belgeler olmadığı için yer kaplamazlar. İşletmelerin kestikleri faturaları saklamak için ayırdıkları alanlara e-Arşiv uygulaması sayesinde gerek kalmaz.

İkinci bir avantajı iste elektronik faturaların herhangi bir zarara karşı koruyor olmasıdır. Fiziksel fatura belgeleri farklı şekillerde zarara uğrayıp kullanılamaz hale gelebilirler. e-Arşiv fatura programı sayesinde elektronik faturalar dijital ortamlarda korunurlar. e-Arşiv fatura kesebilmek için kullanabileceğiniz birden fazla sayıda yöntem vardır. Bu yöntemlerin her birisi kendine has aşamalara sahiptir. İşletmenize veya keseceğiniz faturaya uygun olan yöntemi seçerek siz de e-Arşiv fatura kesebilirsiniz. Bu yöntemler şu şekildedir;

GİB Portal

Gelir İdaresi Başkanlığı Portal sistemi, e-Arşiv fatura kesebilmek için kullanacağınız bir yöntemdir. Bu sisteme giriş yaptıktan sonra,, gerekli alanlara istenilen bilgilerin girilmesi gerekir. Sonrasında ise doldurulan bilgilerle beraber bir e-Arşiv faturası sistem tarafından oluşturulur. Kullanıcı bu oluşturulan faturayı onaylar ve e-Arşiv fatura kesme işlemi tamamlanmış olur.

Entegrasyon

Entegrasyon yöntemi ile e-Arşiv fatura kesmek de işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılan bir fatura kesme yöntemidir. Bu yöntemde, işletme e-Arşiv fatura kesmek için gereken bütün işlemleri kendisi yapar. Bu nedenle entegrasyon yöntemiyle e-Arşiv fatura kesmek isteyen işletmelerin kendilerine ait sistemlerinin ya da uygulamalarının bulunması gerekir. Ayrıca işletmelerin geliştirdikleri uygulamaları Gelir İdaresi Başkanlığı’na onaylatmaları gerekir. Sistemlerini onaylattıktan sonra işletmeler kendi sistemleri üzerinden kolayca e-Arşiv fatura kesebilirler. Bu yöntemin en büyük avantajı e-Arşiv fatura keserken herhangi bir sınırın bulunmamasıdır. Entegrasyon yöntemi ile işletmeler diledikleri sayıda e-Arşiv fatura kesebilirler.

Özel Entegratör

Özel entegratör aracılığıyla e-Arşiv fatura kesmek de işletmelerin sıklıkla kullandığı bir e-Arşiv fatura kesme yöntemidir. Bu yöntemde diğer yöntemlere nazaran işletmelerin herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz. Özel entegratörler, işletmelere kullanıma hazır e-Arşiv paketleri sunarlar. İşletmeler de bu paketleri kullanarak kolayca e-Arşiv fatura kesebilirler. Daha avantajlı olması nedeniyle yaygın olarak işletmeler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemle beraber işletmelerin herhangi bir sistem veya uygulama geliştirmesine gerek yoktur. Ayrıca diğer yöntemlerde olduğu gibi e-Arşiv uygulamalarını satın almalarına da gerek kalmaz. Özel entegratör aracılığıyla e-Arşiv fatura kesmek en kolay yöntemlerden birisidir.

E-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her ikisi de birer elektronik fatura olan bu iki fatura türü sıklıkla karıştırılır. Görsel açıdan birbirine çok fazla benzese de aslında e-Fatura, e-Fatura kullanıcısı olan müşteriye kesilirken; e-Arşiv fatura ise e-Fatura kullanıcısı olmayan müşteriye göndermek için kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse, e-Faturaya henüz geçmemiş son kullanıcıya ya da tüzel bir kişiliğe e-Arşiv fatura gönderilebilir.

 

E-Arşiv Faturaya Nasıl Başvuru Yapılır?

e-Arşiv Fatura’ya başvuru yapabilmek için birtakım özel entegratörler kullanılabilir. Özellikle herhangi bir firma için gün içinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesilecekse, bu fatura e-Arşiv fatura olarak düzenlenmelidir. Ayrıca vergi mükellefi olmayan birine gün içinde KDV dahil 30000 TL ve üzeri fatura kesilmesi gerekiyorsa, ilgili fatura yine e-Arşiv fatura olarak hazırlanmalıdır.

 

E-Arşiv Fatura Nereden Kesilir?

E-Arşiv fatura kesmek için başvuru ya da mali mühür şartı aranmaz. İnternet Vergi Dairesi bilgileri aracılığı ile sisteme giriş yapabilir ve fatura işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Dilerseniz çok daha kolay kullanıma sahip olan Logo İşbaşı’nın fatura kesme programından faydalanabilir, dilediğiniz yerden saniyeler içinde e-Arşiv fatura kesebilirsiniz. Üstelik e-Arşiv fatura kullanımında yanlış yaptığınız bir faturayı iptal edebilir, kendi logo ve kaşenizi de faturanıza ekleyebilirsiniz.

Yorum yapın